Va aflati in categoria Reţete
 

Ştiucă umplută

1 ştiucă mare de 1-1,500 kg, 100-150 g franzelă de o zi, ¼ l lapte, 50 g stafide, 50 g zahăr, 200 g ceapă, 100 ml ulei, 1 morcov, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 foaie de dafin, piper, sare.
Se alege o ştiucă mare şi proaspătă, se curăţă de solzi, apoi se crestează în jurul capului şi se trage pielea. Când s-a ajuns la coadă, se taie pe dinăuntru în aşa fel ca pielea să rămână împreună cu coada. Se curăţă pielea scoasa de resturile de carne care nu s-au desprins. Aripioarele şi coada se tund puţin cu foarfeca.
Se curăţă toata carnea de pe sira spinării, se adaugă cea curăţată de piele, se amestecă cu ceapă călită (fără să se rumenească), pâine înmuiată în lapte, sare, piper, după gust. Se trece totul prin maşina de tocat, se mai adaugă un ou bătut, zahăr, sare, piper pisat, dupa gust, şi stafide. Se amestecă bine şi cu compoziţia respectivă se umple pielea de stiucă care se coase apoi la gură (gât) şi în locurile în care eventual se rupe.

Se ia un vas de mărime potrivită, cu apa cât să cuprindă peştele, se pun în el capul şi oasele rămase, foaia de dafin, 1 ceapă, morcovul, rădăcina de pătrunjel, boabe de piper şi sare după gust. Se lasă mai întâi să fiarbă legumele circa 30 min, după care se introduce ştiuca umplută, care trebuie înţepată cu un ac pentru ca pielea să nu crape. Se fierbe 20-30 min lent (fără să dea în clocote mari), după care se dă vasul jos de pe foc şi se lasă să se răcească ştiuca umplută în zeama în care a fiert. După ce s-a răcit bine, se scoate din zeamă şi se taie în felii în momentul servirii.

Se aranjează pe un platou, se aplică la un capăt capul, la urmă coada, reconstituind forma peştelui. Se toarnă deasupra zeamă strecurată, se garniseşte cu câteva felii de morcov, crenguţe de pătrunjel verde şi se lasă să se închege zeama.

Se serveşte rece, cu salată de sfeclă roşie cu hrean, iar lânga un pahar de vin Sauvignon Blanc PRINCE STIRBEY ar fi chiar Magic!

Poftă bună!

SUS